Zagyva – a titokfolyó. Mintha alig látott volna embert

Őszi túránk időpontja október 9-10.

Nagyon furcsa folyó. Olyan, mintha sosem látott volna embert, olyan, akit alig látott még ember. A túraszervezők, túrázók eddig kihagyták, viszonylag kevesen ismerik – és ez nagyon jót tett neki.

Bejárásaink során itt láttuk a legcsodálatosabb part menti réteket, a legbeszédesebb öreg parti fűzeket, a legtöbb mocsári nőszirmot és a legtöbb őzet, hódot, kócsagot. Kicsit az Ipolyra hasonlít, de még eldugottabb, érintetlenebb. Van itt ártér, a víz fölött összeboruló olyan alagút, mely alatt evezve alig látszik az ég, hódrágás, torlasz, nagyon sok vad.

A Zagyván nincs parti élet, teljesen magunk vagyunk. Nem vadregényes, vagy izgalmas, vagy érintetlen, vagy gyöngyszem – miközben persze elsősorban ilyen, hanem leginkább csendes, titkos – abban az értelemben, hogy nem hivalkodik, nem kínálja magát, nem szolgál, nem kelleti magát.

Itt van az orrunk előtt, Budapesttől mindössze 100 km,mégsem ismerjük, alig tudunk róla valamit.

Két napos túránk során a két legevezhetőbb szakaszt ismerjük meg, lépten-nyomon csodálatos rétek hívogatnak a kikötésre, fürdőzésre. A víz tiszta, kellemes sodrású. Előfordulhat néhány rövid átemelés.

A túra során sokat játszunk, ugrálunk, de itt a legfontosabb az összekapaszkodós csendes csorgás, amikor a hallgatózásé, leskelődésé a főszerep, remélve, hogy őzet, hódot, kócsagot, gémet látunk.

Találkozó: szombaton 9.00 órakor Jászalsószentgyörgyön, a jelentkezőknek emailben megküldött ponton. Itt átöltözünk, az autókat előre visszük Zagyvarékasra a kiszállóhelyhez, a sofőröket mikrobusszal visszavisszük és indulunk18 km a táv, fürdésekkel, csorgásokkal, pihenőkkel kb. 5 óra.

Szállásunk Zagyvarékason lesz egy kellemes, kulturált panzióban, 2-3-4 ágyas, fürdőszobás szobákban (Gabi panzió)

Vacsora a szomszédos csárdában, vacsi után ejtőzünk, rendezzük élményeinket, beszélgetünk, poharazgatunk.

Vasárnap a reggelit szintén az étteremben költjük el, az autókat előrevisszük Szolnokra, sofőrtranszfer, majd a tegnapi kiszállóhelyen indulunk. A táv ma is 17-18 km.

A túra kb. 16 órakor ér véget.

Felszerelés: Három személyes RTM Riviera polietilen kenuk, lapát, mentőmellény, hajónként hordó.

Részvételi díj: 28.000.- Ft, mely tartalmazza a két napi evezést, túravezetést, szállást, szombaton vacsorát, vasárnap reggelit, sofőrtranszfereket.

Nem tartalmazza a szombat napközbeni és vasárnap napközbeni étkezéseket.

Érdeklődni emailben és telefonon (06707707153),

Jelentkezni emailben tudsz: kenuklub@gmail.com),

Jelentkezéseddel automatikusan elfogadod a Részvételi feltételeket.

Maximális létszám 28 fő.

Gyere velünk, lesd meg a titkokat!