Zagyva – a titokfolyó. Mintha sosem látott volna embert

Néhány éve fedeztük fel ezt a különleges folyót, beleszerettünk, nem ereszt és nem eresztjük!

Túraánk időpontja: 2023. 05. 13-14.

Nagyon furcsa folyó. Olyan, mintha sosem látott volna még embert. Viszonylag kevesen ismerik – és ez nagyon jót tett neki.

Vízitúráink során itt láttuk a legcsodálatosabb part menti réteket, a legbeszédesebb, öreg, szinte fekete parti fűzeket, a legtöbb mocsári nőszirmot, a legtöbb géva gombát és a legtöbb őzet, hódot, kócsagot. Kicsit az Ipolyra hasonlít, de még eldugottabb, érintetlenebb. Van itt ártér, a víz fölött összeboruló olyan alagút, mely alatt evezve alig látszik az ég, hódrágás, torlasz, nagyon sok vad. Egyszóval ÉLET! Vagy BÉKE. Vagy CSEND. Ugyanaz!

A Zagyván nincs parti élet, teljesen magunk vagyunk. Nem vadregényes, vagy izgalmas, vagy érintetlen, vagy gyöngyszem – miközben persze elsősorban ez mind nagyon, hanem leginkább csendes, titkos – hogy nem hivalkodik, nem kínálja magát, nem szolgál, nem kelleti magát.

Itt van az orrunk előtt, Budapesttől mindössze 100 km, mégsem ismerjük, alig tudunk róla valamit. Már az eredése is titok, itt Magyarországon indul és Szolnoknál torkollik a Tiszába.

Két napos túránk során a két legevezhetőbb szakaszát ismerjük meg. Lépten-nyomon csodálatos rétek hívogatnak kikötésre, fürdőzésre. A víz tiszta, kellemes sodrású. Előfordulhat néhány izgalmas torlasz, vagy rövid átemelés. Ezért aztán túránk igazi közösségformáló élmény, csapatmunka, ahol együtt fedezzük fel ezt a különös, vad világot.

A túra során sokat igazi értelmet kap az összekapaszkodós csendes csorgás, amikor a hallgatózásé, leskelődésé a főszerep, remélve, hogy őzet, hódot, kócsagot, gémet látunk.

Találkozó: szombaton 9.30 órakor Jánoshidán, a jelentkezőknek emailben megküldött ponton. Itt átöltözünk, az autókat előre visszük Újszászra a kiszállóhelyhez, a sofőröket mikrobusszal visszavisszük és indulunk. A Táv 17-18 km, fürdésekkel, csorgásokkal, pihenőkkel kb. 5 óra.

Szállásunk Zagyvarékason lesz egy kellemes, kulturált panzióban, 2-3-4 ágyas, fürdőszobás szobákban (Gabi panzió)

Vacsora és másnapi reggeli a szomszédos csárdában, vacsi után ejtőzünk, rendezzük élményeinket, beszélgetünk, poharazgatunk.

Vasárnap a reggelit szintén az étteremben költjük el, az autókat előre visszük Szolnok előtt a Zagyva kőhídi kiszállóhelyhez, sofőrtranszfer, majd a tegnapi kiszállóhelyen indulunk. A táv ma is 17-18 km. Megfelelő vízállás esetén belesünk a szinte fekete vizű Tápióba is.

A túra kb. 17 órakor ér véget.

Felszerelés: Három személyes RTM Riviera polietilen kenuk, lapát, mentőmellény, hajónként hordó.

Részvételi díj: 32.000.- Ft, mely tartalmazza a két napi evezést, túravezetést, szállást, szombaton vacsorát, vasárnap reggelit, sofőrtranszfereket.

Nem tartalmazza a szombat napközbeni és vasárnap napközbeni étkezéseket.

Érdeklődni emailben és telefonon tudsz ( mail: kenuklub@gmail.com Mobil: 06707707153),

Jelentkezéseddel automatikusan elfogadod a Részvételi feltételeket.

Maximális létszám 28 fő.

Túránkra ITT TUDSZ JELENTKEZNI

Gyere velünk, lesd meg a titkokat!
Információ: info.kenuklub@gmail.com