Tatai-tó piknik

Egy napos ámuldozás a vizek és a kultúra városában

Kibővítettük amúgy is tartalmas, egy napos tatai programunkat.  Nagy kedvencünk ez a finoman kulturált, rendezett, természeti és kulturális látnivalóktól hemzsegő kisváros.

Túránk időpontja: 2021. 09.25. szombat.

Program: Találkozunk reggel 9.00 órakor a Fényes tanösvény bejáratánál.

Cím: 2890 Tata, Fényes Fasor  1363/95 hrsz.  GPS:  47°40’05.7″N 18°18’30.4″E

A parkolás ingyenes. Mire odaér a csapat, mi már megvesszük a belépőket. 

A Fényes tanösvény egy egészen rendkívüli látványosság: A Tata környéki számtalan nagy vízhozamú forrás mindegyike a szénbányászat miatt szépen elapadt. 2015-ig kellett várni, hogy a rehabilitáció éreztesse hatását. E gondos munka eredményeként kelt életre az az elvarázsolt láperdő, melyet ma Fényes Tanödvény néven csodálhatunk.

A Fényes-fürdő területén több forrás, forráscsoport és forrástó található. A langyos forrásvizeknek köszönhetően különleges mikroklíma alakult ki, ami változatos növény-és állatvilágnak ad otthont.  

Vadregényes cölöpsétányokon sétálunk végig a források alkotta mocsarak, tavak, védett élőhelyek felett. Több helyen a talajból tör fel a kristály tiszta forrás víz, békák, bízimadarak, teknősök, hódok birodalmban találjuk magunkat, ahol ösztönösen suttogóra fogjuk. A víz színe, a védett, érintetlen láperdő függőhídjaival, magasleseivel  örökre beég a lelkünkbe. 

A lápi ámuldozás után átautózunk a tó dél-nyugati oldalán emelkedő Kálvária-dombra, ahol megcsodáljuk a barokk Kálvária szoborcsoportot, erről mesélünk is egy kicsit, az eredetileg a Turul sörétöntöde öntő tornyának épült, ma már Fellner jakab-kilátó nevet viselő tornyot, erre ha tudunk fel is mászunk, meghódítva a 200 lépcsőfokot. Fentről pazar kilátás nyílik az egész tóvidékre. Kicsit még elbámészkodunk a Szabadtéri Geológiai Múzeum környékén, de már megcsapja orrunkat a készülő  grill-ebéd illata, vagy legalábbis híre, ezért átgurulunk a tó Fáklya utcai partjára és nekiveselkedünk.

Ebéd után ejtőzünk kicsit, majd vízreszállunk.

Könnyű evezéssel körbe evezzük a tavat. Betérünk az Által-ér vadregényes torkolatába, majd a  frissen felújított Eszterházy-kastélynál kikötünk. Besétálunk a vár területére és egy kincskereső játék segítségével ismerkedünk Tata nagyon gazdag kulturális értékeivel.

A vár-környéki gyalogos program kb. másfél órás, kitűnő fagyizó, kávézó helyekkel. Innen  élményekkel, értékekkel telve evezünk vissza a beszálló helyre.

Tartalmas, érdekes, gyerekeknek is ajánlott programunk kb. 17.00 órakor ér véget.

Részvételi díj: 15.000.- Ft, mely tartalmazza a belépőt a Fényes tanösvényre, grill ebédet, evezést, felszerelést, túravezetést.

Érdeklődni telefonon (06707707153), vagy emailben (kenuklub@gmail.com) tudsz

Jelentkezni az alábbi űrlapon lehethttps://forms.gle/aXPWpNTGGGLfZMAF8

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.