Rafting Boszniában az Una folyón

Rafting az Una folyón Boszniában  2023. 07. 20-23.

32417_309566279154836_1630028104_n
 

Ha lehet folyóvízzel szerelembe esni, hát az Una-val ez könnyen előfordul. Innen nem nagyon akarsz hazamenni, ide mindig visszavágysz. Az Una folyó szerelem első…..és második látásra is. A víz színei, szépsége és a táj leírhatatlan. A kék, zöld és arany színekben pompázó folyó kanyonokon, erdőkön át vezet,  nem nehézsége, hanem leírhatatlan szépsége és valóban érintetlen környezete a fő vonzereje. Itt még a manipulálatlan férfi virtus dívik, az őszinte nevetés, vegyül a müezzin völgyeken átcsendülő hangjával. 

A TÚRA NÉGY NAPOS

Program:

A négy evezésből egy a felső szakaszon a 23 m magas Strbaki vízesésnél kezdődik, három evezés a legszebb  alsóbb szakaszokon zajlik.

A Strbaki vízesés látványa minden képzeletet felül múló. Az evezésre hangolódva először megcsodáljuk, ahogy a helyi guide-ok (és nem mi!) fejeseket ugranak a 23 m magas vízesésről (az Una völgyi férfi-virtus első számú fokmérője a mindenféle magasságokból való fejes ugrás), majd 6-8 személyes raftokba szállunk, és közvetlenül a Strbaki vízesés alól indulva egy 14 km-es káprázatos túrával indítjuk élményeink sorát, amit kinti partnerünk vezet. A túra turistáknak  is teljesen biztonságos. (Volt már 70 éves túrázónk is ).  A táv 14 km, az első hét km nagyon izgi, a második szakaszon a víz lelassul, itt-ott már fürdeni is lehet.

river-048-1
river-074
20

 

A másik három szakaszon  a folyó legeslegszebb, legsokszínűbb részeit ismerjük meg. Minden napon más arcát mutatja a folyó.

Ezer sziget és zsombék, éles kanyarok, kis zúgók, sellők, gyorsabb és lassúbb szakaszok kínálnak élvezetes evezés-technikai kihívásokat az arany-kék-zöld folyón, közben a sima szakaszokon bőven marad idő a tájban gyönyörködni, fürdeni, ugrálni. Nnnaggyon jó evezések – és hát a víz színei…. megunhatatlan!

Az Una-n nem a veszély a fő vonzerő. Nehézsége ww-2-3, átlagos vízállásnál rafting hajóban szájtátva is biztonsággal teljesíthető.  A túrához nem kell különleges előképzettség. Mindenki olyan hajót kap, ami számára megfelelő. Óvatosabbak stabil, akár tíz személyes nagy rafttal jöhetnek, gyakorlottabbak pedig  a három alsó szakaszon két-három  személyes felfújható kajakot, kenut is választhatnak.    EZT KI KELL PRÓBÁLNI ! ! !

A negyedik evezés után nem marad más dolgunk, mint hogy ne akarjunk innen haza menni. Szívet és neoprént facsarunk, majd könnyes-vizes búcsút veszünk az Una folyótól és Bosznia-Hercegovinától.

A részvételi díj: 250 euro

Befizetni alábbi euró számlára kell:

  • Euro Számla: 12010240-01891494-00200006
  • IBAN: HU32-12010240-01891494-00200006 
  • SWIFT/BIC: UBRTHUHB

 Számlatulajdonos: Kis Anna e.v.

CÍM: MAGYARORSZÁG, 2089 Telki, Őszapó köz 7/d

 Az összeg tartalmazza az engedélyt és belépőt a Nemzeti Parkba, négy egész napos evezést, új rafting, trekking hajókat,  mentőmellény, sisak, neoprén ruha használatát,  balesetvédelmi-, evezéstechnikai oktatást, túravezetést, segítséget az autók transzferében, szállást három éjszakára. A szállás kulturált szobás, ágyneműs elhelyezést jelent klímával, fürdőszobával.

Egyéb költségek:
Étkezés: Önellátás – Bosznia ízeit nem szabad kihagyni, mindenhol nyárson forog a birka, az árak barátságosak, az emberek pedig hiszed vagy sem, kedvesek, egyenesek, őszinték. 

Utazás: Egyénileg vagy telekocsival, a szállásunk távolsága Budapesttől kb. 500 km 

Részvételi feltételek

A csoport betelt, várólistára itt tudsz feliratkozni: info.kenuklub@gmail.com

A jelentkezés csak a részvételi díj befizetésével érvényes

És hogy legyen valamilyen képetek erről a csodálatos vízről:  

32417_309566279154836_1630028104_n

Vigyázz, ha ide egyszer eljössz, mindig visszavágysz!

marci-c3a9s-a-bc3a1rc3a1ny

     

Az Una folyó Horvátországban ered, négy km-es erősödés után észak felé átfolyik Bosznia- Hercegovinán, majd ismét horvát területen a Szávába torkollik. Teljes hossza 207 km. Partjai mentén 170 fajta gyógynövény terem. Színe a türkiztől az opálon át a mélykékig változik, Pisztrángban gazdag, evezés közben a több méter mélyen úszkáló halakat szabad szemmel figyelhetjük. 

Nevét a legenda szerint a hódító rómaiaktól kapta, akiket amikor először keltek át rajta, az “Una Unica Est” felkiáltásokra késztetett, amit leginkább az „egyetlen egy” jelentéssel érthetünk. Ma sokan csak The Green River-nek hívják, nem véletlenül.
Néhány tudnivaló Bosznia-Hercegovináról:
2005. július 21-étől Bosznia-Hercegovina egyoldalúan eltörölte a magyar állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettséget. A fent említett dátumtól kezdődően magyar állampolgárok vízum nélkül érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal utazhatnak be és 90 napig tartózkodhatnak az országban.
Bosznia- Hercegovinában az általánosan elfogadott hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis márka (1KM = 100 pfennig). Árfolyama az euróhoz rögzített: 1 EUR = 1,95 KM. Papírpénzből 1, 5, 10, 20, 50, 100 és 200 márkás címletek, fémpénzből 1, 2, 5 márkás, 50, 20, 10, 5 pfenniges érmék vannak forgalomban. Az EURO-t is minden további nélkül elfogadják, de a visszajárót már helyi valutában adják vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.