Olasz kanyonok – Adige folyó

Egzotikus vízitúra az Adige-n és  kanyon felfedezés a “Ködhegységben” szept. 30 – okt. 2.

Az Adige Maraton egy egész éves nemzetközi túraverseny sorozat olaszországi állomása, a sorozat része pl. a Krumlov maraton is. E “maraton versenyek” közös jellemzője, hogy turisztikailag kiemelkedően értékes helyeken (Cesky Krumlov, Dalsland, Ardeche, stb), gyors folyású egzotikus vizeken kitűnően szervezett programok, ahova a versenyzők mellett  a túrázókat, amatőröket megkülönböztetett figyelemmel várják.


NLGlargemapA Dolomitokban kanyargó Adige folyó Olaszország talán a legszebb folyóvölgyeket, 
kanyonokat kialakító dél-tiroli folyója. Az alpesi és a mediterrán éghajlat átmenetében érlelődő tájon átfutó folyó Merano (Reinhold Messner), Bolzano (az 5000 éves Ötzi ) Trento (Dóm tér),  és Verona (…) érintésével a tengerben piheni ki tavaszi rohanását, nyári őszi hömpölygését.  Az Adige gyors, széles, kristálytiszta vizű folyó, színe tompa türkiz, partjait gigantikus szurdokfalak, és okos rendbe állított tágas almaültetvények szegélyezik. A Garda-tó közvetlen közelsége jelzi a táj kiemelt turisztikai jelentőségét. 


Évek óta terveztük ezt az evezést, tavaly ősszel és idén tavasszal bejártuk az érintett szakaszokat, idén pedig meg is szervezzük az utazást. A túra mindkét evezése izgalmas példája új törekvésünknek, a különleges kanyon-evezések összegyűjtésének.

A túra két részből áll:

Az egyik a monumentális, az elragadtatástól tüdő szétfeszülős, nagy volumenű szájnyitvafelejtős,  nemtudomhogysírjakvagynevessek  túra, ahol a túrát végig kísérő állandó vigyorgástól arcizmaink egészen új grimaszokat tanulnak meg, a másik a titkos, alig elférős, hátborzongatóan gyönyörködős, lélegzet visszatartós, “intim expedíció”, ahol azon sem csodálkoznál, ha egyszercsak Gollam, Gimli, vagy egy tünde  alakját látnád feltűnni a sziklák között. Ha akarod, ha nem, itt suttogóra fogod és titkos felfedezőnek érzed magad, mert olyan helyeken evezel, amilyeneken eddig még soha.  A két nap alatt az elragadtatás egészen új árnyalatait éled meg.

1.- ADIGE MARATON

Az egyik evezésen tehát részt  veszünk a helyi szervezésű Adige Maratonon http://www.adigemarathon.com/

A program jól szervezett, derűs, laza, barátságos. Miközben elvileg verseny, nyoma sincs a görcsölésnek, feszülésnek. A teljes táv, vagy annak kb. két harmada választható.

  • A teljes távot választók rajtja Borghetto di Avio-banAdigemarathon-kenu maraton-térképvan, a táv 36 km. A cél Pescantina.  A túra második szakasza egy grandiózus kanyonon halad át.
  • A rövidebb távot választók a teljes táv alsó kétharmadát evezik, rajtjuk  Dolcè-ban van, innen indulnak a jókedvű amatőrök, jelmezbe öltözött SUP, kajak polo, raft csapatok, és az egyedileg épített úszó alkalmatosságok.  A táv 20 km, a cél itt is Pescantina.

Mindkét csapatnak kötelezően meg kell egyszer állnia, mert a parton a Krumlovban már megszokott végeérhetetlen ingyenes habzsi-dőzsi várja a jókedvű tömeget. Itt is és a célban is személyzet segíti a kikötést, a hajók kivételét.  Az egész rendezvényre jellemző a nagyon laza, barátságos, játékos életérzés.

Pescantinába érkezve már áll a bál,  a segítők kiveszik és fölviszik a partra hajóinkat, a színpadon megy a műsor, sportszer kiállítók hada között elhaladva átvesszük és elfogyasztjuk a rendezők által biztosított ebédet, megkapjuk a minden nevezőnek kijáró ajándékot, utána már csak lábat lógatunk, jól érezzük magunkat a felszabadult tömegben és nagyon örülünk, hogy itt vagyunk. A sofőröket szervezett  ingyen busz viszi vissza az autókért, lassan összecihelődünk és nagyon nehezen hagyjuk itt ezt a sajátos hangulatú tájat és az itteni nagyon nyugodt, laza, kiegyensúlyozott embereket.

P1120223     _DSC0417      P1120195

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


2. BEHATOLÁS A HEGY MÉLYÉBE …

Bejárásaink során felfedeztünk három leírhatatlanul szép kanyont, ezekből a vízállás függvényében kettőt evezünk meg. Ez a titkos meglepi. Sisak, fejlámpa kell, mert a hegyben vannak olyan szakaszok, amikor már semmit sem látunk. A többiről beszéljenek a képek:

1 (136)  P1120162  1 (135)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Időpont: 2016. szept. 30.-okt-2.

Érdemes akár egy nappal korábban kiutazni és elmerülni Szlovénia ( Mezica Podzemlje Pece, Skocjan barlang, Bled, Vintgar szurdok, Postojna, stb.), vagy Verona, Padova szépségei között. 

Találkozó 2016. szept. 30-án a Garda-tó partján Lazise-ben egy parkolóban 18.00 órakor. Itt vásárolhatsz is, egészen otthonos lesz) . Cím:

Via Scala, 36
37017 Lazise VR, Olaszország    GPS: 45.503114, 10.742294

Lazise-ben található  állítólag  a Garda-tó legjobb strandja, korábban érkezők itt kipihenhetik a hosszú út fáradalmait. Innen autózunk el a hegyekben található szállásunkra Giorgio-hoz, ahol 2-3-4 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre. A helyről szintén beszéljenek a képek:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.


Részvételi díj:  37.000.- Ft, mely tartalmazza a polietilén kenuk, rafting hajók kiszállítását, bérletét, lapátot, sisakot, neoprén ruhát, hajónként vízhatlan zsákot, mentőmellényt, túravezetést, nevezési díjat, benne az egyik éjszakai szállást a Maraton szervezőinek jóvoltából egy kényelmes tornateremben.

FIGYELEM, A TÚRÁT MINIMUM 10 FŐ JELENTKEZÉSE  ESETÉN INDÍTJUK !

Egyéb költségek:

Szállás: Kb. 8.000.-Ft/ a másik éjszaka a csodálatos hegyi apartmanban,

Utazás: önállóan, vagy telekocsival

Étkezés: önállóan

Hazaérkezés: Vasárnap késő éjszaka

Jelentkezni a részvételi díj befizetésével lehet. Jelentkezési határidő: szept. 18.

Információ:  Mobil: 06-70/7707153,  Mail: kenuklub@gmail.com

Részvételi feltételek     Klikk!