Nagy víz – nagy élvezet! Ártérleső vízitúra Gemencen

Időpontok:

Standard, kisvasútas túráink:

 1. 2019. 04. 12-14.

 2. 2019. 04.26 – 28

Kisvasút nélküli kalandozások a Vén-Dunán, Móric-Dunán, Szeremlei- Dunán

 1. 2019.05. 03-04-05.

 2. 2019. 05. 10-11-12.

A két túra szinte minden elemében ugyanaz, a különbség annyi, hogy a két második időpontban nincs kisvasútazás.

Ártérleső vízitúra, hódok, kócsagok, szarvasok, vaddisznók, kisvasút, tanösvény,  ártéri evezés, bográcsolás, tűznézés…

A Gemenci erdő kis hazánk legnagyobb ártéri erdeje, európai viszonylatban is egyedülálló. Az állatvilág nagyon gazdag, csendes evezéssel és kis szerencsével láthatunk nagy- és kiskócsagot, szürke-, és törpegémet, kárókatonát, kányát, szárcsákat, tőkés récét, olykor fekete gólyát. Nem ritka a bozótosból ránk bámuló őzek, vagy a nyiladékokon átvágó vaddisznók és fürdőző szarvasok látványa.

Ártérleső vízitúrára indulunk a Gemenci ártérbe.

Az idei tél extra hómennyisége magas tavaszi vízállással kecsegtet, így minden esélyünk megvan a ártéri evezésre.

Program:
Találkozó: pénteken délután 119.00 órakor  Baján a szállásunkon. Cím:  NAPSUGÁR IFJÚSÁGI SZÁLLÓ ÉS KEMPING H-6500, Baja, Petőfi-sziget 5.   Itt töltjük el a következő két éjszakát. 

Pénteken este már a tűz körül ismerkedünk, hét órakor bográcsvacsora, nyolckor eligazítás, átbeszéljük az elkövetkező két napot. Tányért, kanalat, mosogató eszközöket hozzatok! 

Szombaton nagy kalandra indulunk.

Az április 12-i és 26-i csoporttal 

Közös tartalmas reggeli után saját autókkal indulunk Pörbölyi Ökoturisztikai Központba, az autókat visszavisszük a délutáni kiszálló helyre, majd  nem sokkal később kisvasútra szállunk és egy szép kis erdei (vas)utat teszünk. 

Gemenc kisvasút  20170910_152616

A kisvasúttal behatolunk a rengetegbe, biztos, hogy látunk szarvast, vaddisznót (könnyen ígérem, hiszen egy bekerített területen is él néhány példány). Malomtelelő megállónál leszállunk és a gemenci vadon kellős közepén tanösvényeken kirándulunk Nyárilegeő megállóig. Itt már várnak bennünket a kenuk. Kiosztjuk a felszerelést, beosztjuk a hajókat és egyből Gemenc legszebb részén, a Rezéti-ág kellős közepén találjuk magunkat a legszebb ártéri területtől alig egy km-re.

20170909_134613    20170909_152145

Ettől kezdve – ha a vízállás engedi, olyan csoda várható, ami csak keveseknek adatik meg. Suttogóra fogva  ámulattal, csobbanás nélkül evezünk az ártéri erdőben ott, ahol  csak a szerencsés vízitúrázó jár és persze vaddisznók, őzek, szarvasok, mindenféle madarak. Először egy titkos belső tó közepén találjuk magunkat, majd egy még titkosabb, keskeny ágon evezünk közvetlenül a gemenci tanösvények mentén.

20170909_152124    20170909_134713

Miután visszatértünk a Rezéti ágra, megpihenünk egy érintetlen eredeti dunai halásztanyán, ezután következik még egy másik titkos ártéri terület (szintén vízállás-függó), majd kiérünk a Nagy-Dunára, ahol lecsorgunk a kiszálló helyig, itt várnak bennünket reggel odavitt autóink.

A kempingben már rotyog a bogrács, hamarosan ég a tábortűz is, a többi rajtunk múlik.

Vasárnap reggeli után a tegnapi kikötési helyen vízre szállunk és a lassú folyású Vén-Dunán evezünk felfelé. Benézünk a Cserta-Dunára, itt is lesz esély ártéri evezésre, (itt készült a fenti videó),  elmerülünk Gemenc egyedülálló vízi világában, egy helyen lesz egy izgalmasabb szűkület is. Dolgunk végeztével visszacsorgunk,  kb. 15. órakor véget ér a túra. 


Gemenc11

 


A május 3-5, 10-12-i csoporttal szombaton Baja-Dunafürdőre autózunk, innen indulunk kenukkal ugyanerre  az útvonalra, de ez egy kicsit hosszabb evezés. A túra végén ugyanide érünk vissza. 

Vasárnap a kempingből indulunk, a Sugovicán kievezünk a Dunára és a túlsó parton behatolunk a szinte észrevehetetlenül megbújó Móric-Duna ágba. A víz kezdetben egészen keskeny, bújós-bújkálós, sok az izgalmas bedőlt fa. A vízállás függvényében olykor felfedező jellegű a túra. Ezen az ágon jóval kevesebb a vízitúrázó, ezért a növény- és madárvilág érintetlenebb.  Útunk végén kiérünk a Dunára, átkelünk és haza evezünk szállásunkra. 


Részvételi díj:

A kisvasútas túrán 17.000.- Ft,

a kisvasút nélküli túrán 14.000.- Ft

 tartalmazza a teljes felszerelést két napra (négyes, ötös, hatos kenuk, lapátok, mentőmellények, kikötőkötél, szivacs, hajónként egy hordó), kisvasutazást, hajószállításokat Budapestről, helyben  és a kisvasúton, 2-3 fő  túravezetőt, evezéstechnikai, balesetvédelmi oktatást. 

Egyéb költség:

 • Szállás  kőházban, szobában, közös fürdővel 6.000.- Ft/ két éjszaka,
 • Szállás saját sátorban 2400.- Ft.-/két éjszaka,
 • Közös-kiadós-legendás tábori reggeli, szendvics ebéd, bográcsvacsora 5000.- Ft/két nap
 • utazás, 

Teljes befizetendő részvételi díj tehát  összesen :

(Ápr. 12, ápr.26.)  Kisvasutas túrán 28.000.- Ft, (saját sátorral érkezőknek 25.000.- Ft), mely tehát az utazáson kívül mindent tartalmaz. 

(Máj. 3., máj.10.) Kisvasút nélküli túrán 25.000.- Ft, (saját sátorral érkezőknek 22.000.- Ft, mely tehát az utazáson kívül mindent tartalmaz.

 

Túravezetők:

 • Kis András (Raft guide 3.),
 • Simon Blanka, (síkvízi túravezető).
 • Beke László (síkvízi túravezető)
 • Aradi Bence síkvízi túravezető

Gyertek velünk, Gemenc csodaszép…csodaszép!

Jelentkezési határidő: a helyek elfogyása. A helyeket a befizetések ütemében töltjük be.

Érdeklődni telefonon és emailben, jelentkezni kizárólag emailben       (kenuklub@gmail.com), befizetni személyesen vagy utalással lehet.  

Telefonszám:+3670/7707153  

Mail: kenuklub@gmail.com

Teendőid:

 • Végig olvasni, végig gondolni, eldönteni.
 • Elolvasni a részvételi feltételeket.
 • Fentiek igenlése esetén emailben jelentkezni valamennyi résztvevő nevével és telefonszámmal. Mail:  kenuklub@gmail.com
 • Visszaigazolásunk után
  • befizetni a teljes részvételi díjat személyesen, vagy utalással. Szlaszám: Eventus  Egyesület CIB bank 10702404-66478388-51100005 Közleménybe: NÉV, Gemenc. Legyen azonosítható a jelentkező és az utalást indító!!!
  • A számunkra fenntartott keretből lefoglalni a kempingben konkrét szobát a visszaigazolásunkban általunk megadott telefonszámon. 
 • Hátradőlni, mosolyogni. Ilyen egyszerű.

2 hozzászólás

 • Fenyvesi Ildikó

  Sziasztok, soha sem eveztem még kenuban. Nagyon szeretnék veletek menni, ha ez nem akadály.
  A másik kérdésem a korosztály lenne. Közélkorúak is túráznak veletek?
  Köszönöm 😊! Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.