Szarvasbőgő vízitúra – Gemencen

Időpontok:

 1. 2018. 09. 7-8-9.

 2. 2018. 09.14-15-16.

 3. 2018.09.21-22-23.

 

Ártérleső vízitúra, hódok, kócsagok, szarvasok, vaddisznók, kisvasút, tanösvény,  ártéri evezés, bográcsolás, tűznézés…

A Gemenci erdő kis hazánk legnagyobb ártéri erdeje, európai viszonylatban is egyedülálló. Az állatvilág nagyon gazdag, csendes evezéssel és kis szerencsével láthatunk nagy- és kiskócsagot, szürke-, és törpegémet, kárókatonát, kányát, szárcsákat, tőkés récét, olykor fekete gólyát. Nem ritka a bozótosból ránk bámuló őzek, vagy a nyiladékokon átvágó vaddisznók és fürdőző szarvasok látványa.

Szarvasbőgő vízitúrára indulunk a Gemenci ártérbe.

Program:
Találkozó:  pénteken délután Baján a szállásunkon. Cím:  NAPSUGÁR IFJÚSÁGI SZÁLLÓ ÉS KEMPING H-6500, Baja, Petőfi-sziget 5.   Itt töltjük el a következő két éjszakát. 

Pénteken este már a tábortűz körül ismerkedünk, átbeszéljük az elkövetkező két napot, készülődünk a kiadós bográcsvacsorára és körbejár az legendás Eventus-butykos is. Tányért, kanalat, mosogató eszközöket hozzatok! 

Szombaton nagy kalandra indulunk.

Közös tartalmas reggeli után saját autókkal indulunk Pörbölyi Ökoturisztikai Központba, az autókat visszavisszük a délutáni kiszálló helyre, majd  nem sokkal később kisvasútra szállunk és egy szép kis erdei (vas)utat teszünk. 

Gemenc kisvasút  20170910_152616

A kisvasúttal behatolunk a rengetegbe, biztos, hogy látunk szarvast, vaddisznót (könnyen ígérem, hiszen egy bekerített területen is él néhány példány). Amikor már nagyon élvezzük, ráteszünk egy lapáttal, leszállunk és a gemenci vadon kellős közepén vízre szállunk.  Hajópakolás után kiosztjuk a felszerelést, beosztjuk a hajókat és egyből Gemenc legszebb részén, a Rezéti-ág kellős közepén találjuk magunkat a legszebb ártéri területtől alig egy km-re.

20170909_134613    20170909_152145Ettől kezdve – ha a vízállás engedi, olyan csoda várható, ami csak keveseknek adatik meg. Suttogóra fogva  ámulattal, csobbanás nélkül evezünk az ártéri erdőben ott, ahol  csak a szerencsés vízitúrázó jár és persze vaddisznók, őzek, szarvasok, mindenféle madarak. Először egy titkos belső tó közepén találjuk magunkat, majd egy még titkosabb, keskeny ágon evezünk közvetlenül a gemenci tanösvények mentén.

20170909_152124    20170909_134713

Miután visszatértünk a Rezéti ágra, megpihenünk egy érintetlen eredeti dunai halásztanyán, ezután következik még egy másik titkos ártéri terület (szintén vízállás-függó), majd kiérünk a Nagy-Dunára, ahol lecsorgunk a kiszálló helyig, itt várnak bennünket reggel odavitt autóink.

A kempingben már rotyog a bogrács, hamarosan ég a tábortűz is, a többi rajtunk múlik.

A napnak azonban még nincs vége. A szarvasok alkonyatkor zendítenek rá igazán, ezért az ínyencekkel vacsora után csendben ismét kióvatoskodunk a Dunapartra, és igyekszünk minél közelebb kerülni az alkonyat főszereplőihez.

Vasárnap reggel a vállalkozókedvüekkel fél hatra kimegyünk a partra és vízről gyönyörködünk a napfelkeltében. Reggelire visszaérünk, reggeli után pedig a teljes csapattal a tegnapi kikötési helyen vízre szállunk és a lassú folyású Vén-Dunán evezünk felfelé. Benézünk a Cserta-Dunára, itt is lesz esély ártéri evezésre, (itt készült a fenti videó),  elmerülünk Gemenc egyedülálló vízi világában, egy helyen lesz egy izgalmasabb szűkület is. Dolgunk végeztével visszacsorgunk,  kb. 15. órakor véget ér a túra. 


Részvételi díj: 9.000.- Ft, mely tartalmazza a teljes felszerelést két napra (négyes, ötös, hatos kenuk, lapátok, mentőmellények, kikötőkötél, szivacs, hajónként egy hordó), kisvasutazást, hajószállításokat Budapestről, helyben  és a kisvasúton, 2-3 fő  túravezetőt, evezéstechnikai, balesetvédelmi oktatást. 

Egyéb költség:

 • szállás  kőházban, szobában, közös fürdővel 6.000.- Ft/ két éjszaka,
  • saját sátorban 2400.- Ft.-/két éjszaka,
 • Közös-kiadós-legendás tábori reggeli, szendvics ebéd, bográcsvacsora 5000.- Ft/két nap
 • utazás, 

Befizetendő  összesen : 20.000.- Ft, (saját sátorral érkezőknek 17.000.- Ft, mely tehát az utazáson kívül mindent tartalmaz.

Szülővel utazó saját, 14 év alatti gyerekeknek a részvételi díj 16.000.- Ft

 

Túravezetők:

 • Kis András (Raft guide 3.),
 • Simon Blanka, (síkvízi túravezető).
 • Beke László (síkvízi túravezető)

Gyertek velünk, Gemenc csodaszép…csodaszép!

Gemenc11Jelentkezési határidő: 2018. aug. 31., ill. a helyek elfogyása.

Érdeklődni telefonon és emailben, jelentkezni kizárólag emailben       (kenuklub@gmail.com), befizetni személyesen vagy utalással lehet.  

Telefonszám:+3670/7707153  

Mail: kenuklub@gmail.com

Teendőid:

 • Végig olvasni, végig gondolni, eldönteni.
 • Elolvasni a részvételi feltételeket.
 • Fentiek igenlése esetén emailben jelentkezni valamennyi résztvevő nevével és telefonszámmal. Mail:  kenuklub@gmail.com
 • Visszaigazolásunk után
  • befizetni a teljes részvételi díjat személyesen, vagy utalással. Szlaszám: Eventus  Egyesület CIB bank 10702404-66478388-51100005 Közleménybe: NÉV, Gemenc. Legyen azonosítható a jelentkező és az utalást indító!!!
  • A számunkra fenntartott keretből lefoglalni a kempingben konkrét szobát a visszaigazolásunkban általunk megadott telefonszámon. 
 • Hátradőlni, mosolyogni. Ilyen egyszerű.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.