Lengyelország, Bialka, Dunajec

Idén Lengyelországban Tatranzska Bialkán voltunk síelni. Mivel évek óta terveztünk Lengyel túrát, ezért jobban körülnéztünk. Ebből született ez a nagyon klassz túra.

Lengyelország

Rafting a Bialkán, „kicsit-vadvízi” kanyon evezés a Dunajecen.

Egy hétvége – két éjszaka, két evezés.

Időpont: 2016. április 22-23-24. 

Pénteken: Utazás egyénileg vagy telekocsival, találkozó pénteken du 16.00 órától apartmann szállásunkon Bukovina Tatrzanska-ban. A pontos címet a jelentkezőknek időben megadjuk. Autóval Budapesttől 300 km       Útvonal térkép

A szállás elfoglalása előtt vagy után után érdemes kicsit elmerülni a lengyel életérzésben, vagy akár  beautózni Zakopanéba és megcsodálni a hangulatos éttermeket, a tradicionális lengyel faépítészet szépségeit, fatemplomok jellegzetes, fa szállodák sorát.

p1000815-bartfafurdo_mikulasova kopáű ko

Szombat: Reggel 9-kor elautózunk a Bialka-rafting beszállójához, beöltözünk, és a Jaworina patak torkolatánál vízre szállunk. A Bialka tavasszal, a hóolvadás idején nagyon jól evezhető izgalmas vadvíz. Utunk végig fenyő erdőkön át vezet.

-.,kmn.mn

lkhkhg l.kj

Két pihenővel leevezünk egészen a szállásunkig, ahol egy órás pihenőt tartunk.

Ezután ismét vízre szállunk, és folytatjuk túránkat egészen Tatranzska Bialkáig, ahonnan autóval térünk haza.

Teljes táv kb. 12 km

nklá

j mléáé,

Vasárnap akár maradhatnánk is a Bialkán, akkor is odaérnénk, ahova reggel átautózunk – a Dunajechez.

A Dunajec Lengyelországban ered, legszebb szakasza a Szlovák-Lengyel határon  folyik. Jól ismert a dunajeci  tutajozás, ami szinte minden tátrai  hegyi folyó sajátosságának, a tutajos farönk úsztatásnak turizmussá szelídült öröksége. E mesterségét a gorálok űzik már évszázadok óta.

áélkj áélkmnélkn nk

dunajec_11  dunajec29v  Przełom_Dunajca

E tutajok érdekessége, hogy egy-egy  turista szakasz végén hosszúkás csónakokra  bonthatóak, így könnyen visszaszállíthatóak az indulási helyre.

 

Stromowce Wyzne – ben szállunk vízre és egészen – Kroscienko-ig evezünk. A táv  22 km, ami közben többféle arcát mutatja a folyó.

hklé hjoik éllkj

Féltávnál kikötünk, és felmászunk a híres Vörös Kolostorhoz, ami a környék leghíresebb látnivalója.

voros_kolostor_1 voros_kolostor_13 kolos

A 14. században épült kolostort a Balkánról menekülő, aszkéta életmódot élő karthauzi szerzetesek alapították.  A szerzetesek idejüket kizárólag imádkozással és könyv másolással töltötték. Viszontagságos évszázadok után a kamalduli szerzetesek ebben az épületben állították össze az első teljes szlovák nyelvű bibliafordítást. A kolostorban ma művészeti és gyógyszerészeti kiállítás található az épületben.

Miután visszatértünk a partra, következik a Dunajec legszebb része.

A Dunajec-áttörés Európa egyik legszebb evezhető kanyonja. A folyó a Pienin-hegység mészkő szikláit kivájva tört utat magának.  A Pienninek sziklái és erdős hegyoldalai kétoldalt 4–500 méterre tornyosulnak fölénk. A szoros olykor tényleg szoros, van ahol 9-10 méterre szűkül össze (a híres Betyárugrás) és ennek megfelelően fel is gyorsul.

Csak kijelölt miniatűrök frissítéseágólap01  jkl  hjoik

nklé-mlké_ vhké,á lé

A folyó nehézsége a vízállás függvényében WW I-II

Az egész napos evezés végén Kroscienko-nál kötünk ki, csomagolunk, hazautazunk.

Részvételi díj: 25.000.- Ft, mely tartalmazza a két éjszakai szállást egy kellemes apartmanban, raftingot a Bialkán, neoprén ruhát, felszerelést, kanyon-evezést a Dunajecen, túravezetést, balesetvédelmi, evezéstechnikai oktatást, segítséget az autók transzferében.

Egyéb költségek: Utazás (összesen kb. 700 km), étkezés (A lengyel árak és emberek nagyon barátságosak, van néhány helyi specialitás, amit nem szabad kihagyni).

Információ, jelentkezés: Kis András,  Mail: kenuklub@gmail.com,  Mobil: 06-70/7707153

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.